Loading
EN / GR
EN / GR
-
ΕΕΣ ΠΠΕΣ Θέατρο

ΜΑΝΘΟΥΛΗΣ ΡΟΒΗΡΟΣ

(1929-2022) Σκηνοθέτης

Ο Ροβήρος Μανθούλης γεννήθηκε στην Κομοτηνή και μεγάλωσε στην Αθήνα. Συμμετείχε στους κύκλους της Διάπλασης των Παίδων και στις γραμμές του ΕΑΜ των Νέων και συνέχεια της ΕΠΟΝ, σαν διαφωτιστής. 

Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στην Πάντειο κι εξέδωσε το πρώτο του βιβλίο, την ποιητική συλλογή Σκαλοπάτια, το 1949. Από το 1949 έως το 1953, σπούδασε Κινηματογράφο και Θέατρο στο Πανεπιστήμιο Syracuse στη Νέα Υόρκη. Όταν επέστρεψε από την Αμερική, το 1953, συνεργάστηκε στην αρχή με το «Θέατρο της Τετάρτης» του ΕΙΡ, φέρνοντας μια καινούργια ραδιοφωνική τεχνική στις θεατρικές διασκευές. Θέλοντας να βοηθήσει την κινηματογραφική εκπαίδευση, ανέλαβε τη διεύθυνση σπουδών σε δυο, διαδοχικά, κινηματογραφικές σχολές. Στη Σχολή Σταυράκου και στη Σχολή Ιωαννίδη. Tο 1958 γύρισε την πρώτη του ταινία, ένα ντοκιμαντέρ για τη Λευκάδα, που θεωρείται το πρώτο ελληνικό ντοκιμαντέρ.

Η διάδοση του ντοκιμαντέρ στην Ελλάδα του έγινε έμμονη ιδέα και το 1960 ίδρυσε την «Ομάδα των 5» για τον σκοπό αυτό. Ύστερα από μια σειρά δράσεων για την ενημέρωση του κοινού και των κρατικών φορέων, με διαλέξεις, προβολές, φεστιβάλ και κινηματογραφικές λέσχες, κατέληξαν να γυρίζουν, μαζί με άλλους σκηνοθέτες, σειρά από ταινίες για διάφορους οργανισμούς. 

Το έργο του, που κατήγγειλε δικτατορικές τάσεις του ελληνικού καθεστώτος, οδήγησαν στην εξορία του στο εξωτερικό με την έναρξη της επτάχρονης χούντας. 

Οι ταινίες του και ειδικά το “Πρόσωπο με πρόσωπο” δέχτηκε θριαμβευτικές κριτικές και η γαλλική τηλεόραση τον κάλεσε σε συνεργασία. Επρόκειτο για το πρωτότυπο πρόγραμμα «Στην Αφίσα του Κόσμου» που θα γύριζε σε διάφορες χώρες, ερευνώντας τις πολιτικές και κοινωνικές ρίζες του θεάματος, της μουσικής και του τραγουδιού.

Λίγο μετά την πτώση της χούντας του ανατέθηκε η καλλιτεχνική διεύθυνση της ΕΡΤ, πρόταση που δέχτηκε για έναν χρόνο.

Με την παραίτησή του από την ΕΡΤ, ο Μανθούλης συνέχισε τα ταξίδια του για την γαλλική τηλεόραση. Λίγο αργότερα (επί πρωθυπουργίας Ανδρέα Παπανδρέου) δέχτηκε να εργαστεί στην εξεύρεση λύσης στο να διορθωθεί το χάος που είχε δημιουργηθεί στην ΕΡΤ η οποία ήταν έτοιμη να κλείσει. Ανέλαβε το δύσκολο έργο ώσπου παραιτήθηκε για να γυρίσει τις «Ακυβέρνητες πολιτείες» (1983-1986) του Τσίρκα, μια τηλεοπτική σειρά με γαλλική συμπαραγωγή, που κράτησε τρία χρόνια. 

Μέσα από το αγαπημένο του είδος, ο Μανθούλης ασχολήθηκε και με σημαντικά ελληνικά θέματα, γυρίζοντας  τον «Ελληνικό Εμφύλιο Πόλεμο» και την «Δικτατορία των Συνταγματαρχών» για το γαλλικό πολιτιστικό κανάλι ΑRΤΕ (σε συμπαραγωγή με την FR-3 και τη ΝΕΤ) καθώς και την ταινία μεγάλου μήκους «Lilly’s Story». Στο διάστημα αυτό εξέδωσε 4 βιβλία (προηγουμένως είχε εκδώσει το Κράτος της Τηλεόρασης) από τις εκδόσεις Εξάντας: το Αρχαίο Ερωτικό Λεξιλόγιο, Μιμίαμβοι του Αλεξανδρινού κωμωδιογράφου Ηρώνδα σε μετάφραση και σχόλια, το βιωματικό μυθιστόρημα Lilly’s Story και το Μπλουζ με Σφιγμένα Δόντια, χρονικό του γυρίσματος της ταινίας και Το Ημερολόγιο του Εμφυλίου Διχασμού, 1900-1974 (εκδόσεις Καστανιώτη).

  • Εργογραφία

  • Βραβεία

  • Σημαντικές στιγμές και διακρίσεις

  • Αφίσες

  • Σύνδεσμοι

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΣΚΟΥΡΛΗ ΣΒΑΝΑ ΚΛΕΟΠΑΤΡΑ

Ακολουθήστε μας στα social media

@ees
Designed & developed by MENTOR