Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ για Νέους Δημιουργούς Στιγμές Αλήθειας
«Η κινηματογραφική διείσδυση στον χώρο και η καταγραφή της ανθρώπινης συμπεριφοράς μαζί με τα απρόβλεπτα ηχητικά τοπία εντός και εκτός κάδρου, όλα συνθέτουν το υλικό σώμα του ντοκιμαντέρ, συχνά τραυματικό αλλά πάντα αποκαλυπτικό στα μάτια των θεατών». Τώνης Λυκουρέσης
Η 1η διοργάνωση του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ για Νέους Δημιουργούς με τίτλο Στιγμές Αλήθειας από την Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών πραγματοποιήθηκε 31 Ιανουαρίου με 3 Φεβρουαρίου 2020 στο ιστορικό νεοκλασικό κτίριο «Νίκος Κούνδουρος», τη στέγη της ΕΕΣ, επί της οδού Τοσίτσα 11.
Στο φεστιβάλ προβλήθηκαν 22 ταινίες ντοκιμαντέρ μικρού, μεσαίου και μεγάλου μήκους από 24 συνολικά σκηνοθέτες με πλούσια εργογραφία, παρά το νεαρό της ηλικίας τους. Δημιουργοί και κοινό είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν μετά από κάθε προβολή.
Στις προβολές παραβρέθηκε και η υπουργός πολιτισμού, κ. Λίνα μενδώνη η οποία δήλωσε το προσωπικό της ενδιαφέρον να βρεθεί ένας αποτελεσματικός τρόπος ενίσχυσης των ανεξάρτητων νέων δημιουργών με την οικονομική στήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού.
Τα θέματα των ταινιών, συμβαδίζουν με το πνεύμα της εποχής· το προσφυγικό και το μεγάλο μεταναστευτικό κύμα των καιρών μας κυριάρχισαν θεματικά. Άλλα θέματα ενδιαφέροντος αποτέλεσαν η μεγάλη πυρκαγιά του 1917 στη Θεσσαλονίκη, οι ρακοσυλλέκτες, οι χορευτές με αναπηρία και οι άνθρωποι με προβλήματα όρασης, τα βασανιστήρια επί Χούντας (μέσα από τη μαρτυρία του Περικλή Κοροβέση), οι αγνοούμενοι της Κύπρου, τα εγκλήματα των ναζί, η ΕΑΜική Αντίσταση, αλλά και ξεχωριστοί έρωτες επί Κατοχής, υπεραιωνόβιες γιαγιάδες στην Ευρυτανία, τρυφεροί παππούδες στην Ήπειρο, υπερήλικα ζευγάρια στην Ικαρία, ξεχωριστοί βοσκοί που τραγουδούν και Αμοργιανοί που προβλέπουν τον καιρό.
Συνολικά προβλήθηκαν ταινίες που δημιούργησαν οι: Θανάσης Νεοφώτιστος, Χάρης Ραφτογιάννης, Χάρης Γιουλάτος, Βίβιαν Παπαγεωργίου, Τίμων Κουλμάσης, Νίκος Πηλός, Γρηγόρης Βαρδαρινός, Άγγελος Ράλλης, Βίκη Αρβελάκη, Μάρω Αναστοπούλου, Χρύσανθος Κωνσταντινίδης, Ιωάννα Νεοφύτου, Δημήτρης Σταμάτης, Νίκος Ζάππας, Θάνος Τσάντας, Άννα Αντωνοπούλου, Γιώργος Μπισδίκης, Λουκάς Παλαιοκρασάς, Σταύρος Πετρόπουλος, Αντώνης Κιτσικης, Ξενοφώντας Βαρδαρός, Γιάννης Ξύδας, Γιώργος Κυβερνήτης και Κατερίνα Καλκετενίδη.
Η ταινία του Νίκου Ζάππα «Ένας έφηβος στην Κατοχή» θα κάνει την πανελλαδική της πρεμιέρα στο Φεστιβάλ.
Την προβολή των ταινιών συνόδευσαν δύο ανοιχτές συζητήσεις με θέματα:
- Το κινηματογραφικό ντοκιμαντέρ σήμερα: Παραγωγή, διανομή και προβολή.
Ομιλητές: Χρήστος Πυθαράς, Νίκος Ζάππας, Άγγελος Ράλλης, Γιάννης Βαμβακάς
- Ο ρόλος του σεναρίου στο ντοκιμαντέρ.
Ομιλητές: Χρήστος Καρακέπελης, Ηλίας Γιαννακάκης, Λευτέρης Χαρωνίτης
Συντονιστής των συζητήσεων ήταν ο Τώνης Λυκουρέσης.
Η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών με τη διοργάνωση του Φεστιβάλ θέλησε να δώσει μια ευκαιρία σε νέους σκηνοθέτες ταινιών τεκμηρίωσης να δείξουν το έργο τους, σε μια εποχή που ενώ το ντοκιμαντέρ γνωρίζει μια μεγάλη άνθηση, δεν έχει τη διανομή που του αξίζει. Όπως άλλωστε σημείωσε ο πρόεδρος της ΕΕΣ, Χάρης Παπαδόπουλος, «Μέριμνα της ΕΕΣ είναι η στήριξη του ντοκιμαντέρ ως κινηματογραφικό είδος, με κάθε τρόπο. Ένας από τους τρόπους αυτούς είναι οι προτάσεις-παρεμβάσεις της για το νέο σχέδιο κινηματογραφικού Νόμου. Το Φεστιβάλ είναι μόνο η αρχή. Στα σχεδια της Εταιρείας Σκηνοθετών είναι και άλλες ανάλογες πρωτοβουλίες».
Διαγωνιστικό μέρος:
Στη λήξη του Φεστιβάλ, η Κριτική Επιτροπή απένειμε τρία βραβεία σκηνοθεσίας και 3 επαίνους για την ενθάρρυνση των νέων δημιουργών ντοκιμαντέρ. Τα βραβεία ήταν χρηματικά και η γλυπτική σύνθεση ίδιων των βραβείων έγινε από τη γλύπτρια Ασπασία Παπαδοπετράκη. Μια σύνθεση της ίδιας γλύπτριας δόθηκε τιμητικά σε όλους τους συμμετέχοντες. Η αφίσα και το διαφημιστικό σποτ της εκδήλωσης έγιναν από τον Νίκο Ζάππα.
Η Κριτική Επιτροπή, αποτελούμενη από τους σκηνοθέτες Λευτέρη Χαρωνίτη (Πρόεδρος Επιτροπής), Εύη Καραμπάτσου, Αντώνη Μποσκοΐτη, Ντίνο Γιώτη και Χριστόφορο Χριστοφή, συζήτησε διεξοδικά για τις 21 διαγωνιζόμενες ταινίες και κατέληξε ομόφωνα στις παρακάτω επισημάνσεις.
- Το πρόγραμμα των ταινιών του φεστιβάλ χαρακτηρίζεται από θεματική κύρια και μορφική πολυμορφία.
- Η ματιά των δημιουργών εστίασε σε θέματα ιστορικής μνήμης, στις καταστροφικές συνέπειες ενός συνεχιζόμενου πολέμου στην ανατολική μεσόγειο και στην ευρύτερη μέση ανατολή, σε προβλήματα ανθρώπων με αναπηρίες, στην τρίτη ηλικία, και άλλα κοινωνικά θέματα.
- Το αποτέλεσμα πολλών ταινιών αδικείται από έλλειψη δραματουργικής οικονομίας ενώ επισημαίνεται η ανάγκη μεγαλύτερου προβληματισμού για το αισθητικό αποτέλεσμα η επιτροπή απονέμει τρία βραβεία ισότιμα και τρεις επαίνους.
Βραβεία
1ο Βραβείο
Απονεμήθηκε εξ ημισείας στις ταινίες:
«Που Είσαι Σινγκάλ;» του Άγγελου Ράλλη και
«Citizen Xenos» του Λουκά Παλαιοκρασσά
2ο Βραβείο
Απονεμήθηκε στην ταινία «το Μπαλκόνι - Μνήμες Κατοχής» του Χρύσανθου Κωνσταντινίδη.
3ο Βραβείο
Απονεμήθηκε εξ ημισείας στις μικρού μήκους ταινίες:
«Πεθαίνοντας για την Ευρώπη» του Νίκου Πηλού και
«Τα Καναρίνια» του Γιώργου Κυβερνήτη
1ος Έπαινος
Αποδόθηκε στην ταινία «οι Παρτιζάνοι των Αθηνών» των Ξενοφώντα Βαρδαρού και Γιάννη Ξύδα για την άριστη χρήση αρχειακού υλικού, το σφιχτοδεμένο μοντάζ, και τη διατήρηση της ιστορική μνήμης.
2ος Έπαινος
Αποδόθηκε στην ταινία «Τα σημάδια του Ουρανού» της Μάρως Αναστοπούλου για την κινηματογραφική αμεσότητα των ανθρώπων και την εικαστική ομορφιά των
τοπίων μιας ελληνικής γωνιάς.
3ος Έπαινος
Αποδόθηκε στην ταινία «Με Ανοιχτά Φτερά» της Βίβιαν Παπαγεωργίου, καθώς σε μία ιστορική-κοινωνική περίοδο που τα ανθρώπινα δικαιώματα βάλλονται, η ταινία αυτή καλεί το κοινό να δει τους ανθρώπους με ειδικές ανάγκες ως συνανθρώπους μας με ειδικές ικανότητες.
Για την παραγωγή του Φεστιβάλ συνεργάστηκαν οι:
Στέργιος Παπαευαγγέλου, Μάνος Σπιτάλας, Παναγιώτης Σκορδίλης, Ράνια Τσεκούρα και οι τεχνικοί προβολών Άγγελος Σεμελάς, Μάκης Σάββας.
Την αφίσα και το trailer του Φεστιβάλ δημιούργησε ο Νίκος Ζάππας. Τη μουσική του trailer έγραψε ο Θοδωρής Ξυδιάς.
Το τετραήμερο των εκδηλώσεων κάλυψε Φωτογραφικά ο Γιάννης Κανελλόπουλος.
No Budget Films Festival Πανόραμα ταινιών μικρού μήκους