Μεταρρυθμίσεις για μια νέα Εθνική Κινηματογραφία
Την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2019, σε αίθουσα του NEW HOTEL, με πρωτοβουλία της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών και με τη συμμετοχή των οκτώ μεγαλύτερων σωματείων της κινηματογραφικής κοινότητας πραγματοποιήθηκε Ημερίδα Εργασίας με θέμα: «Μεταρρυθμίσεις για μια νέα Εθνική Κινηματογραφία».
Ο Ελληνικός Κινηματογράφος λειτουργεί χωρίς νομοθετικό πλαίσιο πλέον και ο υπάρχων κινηματογραφικός Νόμος 3905/10 έχει απαξιωθεί στην πράξη, με τραγελαφικά συχνά αποτελέσματα. Οι σημερινές συνθήκες υπαγορεύουν μια σειρά ριζικών μεταρρυθμίσεων προκειμένου να διαμορφωθούν οι συνθήκες για μια βιώσιμη και παραγωγική εθνική Κινηματογραφία όπου όλοι οι εργαζόμενοι θα μπορούν να ζουν από τη δουλειά τους και να δημιουργούν μέσα σε συνθήκες ασφάλειας.
Η Πολιτεία οφείλει να κατανοήσει την αναγκαιότητα αυτής της ριζικής αλλαγής που οι καιροί απαιτούν για τον Κινηματογράφο. Τα ευρωπαϊκά παραδείγματα μικρών χωρών είναι πολλά. Η κινηματογραφική κοινότητα γνωρίζει τις δυσκολίες του εγχειρήματος αλλά γνωρίζει και τις ανάγκες. Γνωρίζει ότι τίποτα δεν χαρίζεται αλλά με ενότητα μέσα από τις εκάστοτε αντιθέσεις, με μεθοδικότητα και πολλή δουλειά, προχωρά στη διαμόρφωση των βασικών αξόνων του νέου νομοθετικού πλαισίου για μια πραγματική εθνική Κινηματογραφία που θα στηρίζεται σε τέσσερις βασικούς πυλώνες, οι οποίοι αποτέλεσαν και τις θεματικές ενότητες της Ημερίδας Εργασίας:
1) Εκπαίδευση - Παιδεία: Προτάσεις για μια Ακαδημία Οπτικοακουστικών Τεχνών.
Πρόκειται για ένα οργανωμένο σύστημα κινηματογραφικής παιδείας, εκπαίδευσης, επιμόρφωσης που αφορά και τις τρεις βαθμίδες της Εκπαίδευσης.
2) Διερεύνηση Οικονομικών Πόρων της Κινηματογραφικής Παραγωγής· ο ρόλος του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου· ο ρόλος της δημόσιας και ιδιωτικής τηλεόρασης· ο ρόλος του Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας.
Πρόκειται για πρόταση στην κατεύθυνση της πλήρους ανασυγκρότησης του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου. Συμπεριλαμβάνει τη διεύρυνση των οικονομικών πόρων της παρούσας κινηματογραφικής παραγωγής, σε πολλαπλάσιο ύψος από την τρέχουσα ενίσχυση. Ανάπτυξη και ενίσχυση της ιδιωτικής επένδυσης στην ελληνική κινηματογραφική παραγωγή.
3) Κινηματογραφική Αίθουσα
Προώθηση και διανομή των ελληνικών ταινιών, μεγάλου και μικρού μήκους, ντοκιμαντέρ, κινούμενα σχέδια που συμπεριλαμβάνει:
Α) Επενδυτικό Πρόγραμμα για ένα Δίκτυο Ψηφιακών Αιθουσών Διανομής και Προβολής των Ελληνικών Ταινιών σε όλη τη χώρα:
Κυκλοφορία του συνόλου των κινηματογραφικών ταινιών στην Περιφέρεια. Οι ελληνικές ταινίες να συναντούν το κοινό τους σε όλη την επικράτεια, μέσα από συγκεκριμένη πρόταση που αναλύθηκε τεκμηριωμένα.
Β) Ενίσχυση Παράλληλων Δικτύων Προβολής Κινηματογραφικών Ταινιών, Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, Δράμας, Ολυμπίας, Χαλκίδας κ.λπ.:
Με δεδομένη την εκτίναξη και αναγνώριση των νέων Ελλήνων δημιουργών στον Ευρωπαϊκό και παγκόσμιο χώρο, κατάρτιση σχεδίου ενίσχυσης και προώθησης του καλλιτεχνικού έργου τους. Ενίσχυση και σύγχρονοι τρόποι προβολής της ελληνικής ταινίας.
4) Εθνικό Συμβούλιο Κινηματογραφίας:
Ανάδειξη της αναγκαιότητας επανασύστασης και λειτουργίας του θεσμικού οργάνου του Εθνικού Συμβουλίου Κινηματογραφίας, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού.
Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Ημερίδας, οι προτάσεις και οι θέσεις των Φορέων ιεραρχήθηκαν και κατατέθηκαν δημόσια για το νέο μεταρρυθμιστικό πλαίσιο Κινηματογραφίας που διεκδικεί η κινηματογραφική κοινότητα, σε συνέχεια της εξαγγελίας της Υπουργού Πολιτισμού κ. Μενδώνη για άμεση αλλαγή του υπάρχοντος Κινηματογραφικού Νόμου.