Loading
EN / GR
EN / GR
-
ΕΕΣ ΠΠΕΣ Θέατρο

ΛΗΝΑΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ

() ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ

Ο   ΣΤΕΦΑΝΟΣ  ΛΗΝΑΙΟΣ (Μυτιληναίος Διονύσιος του Γεωργίου και της Κυριακής)  γεννήθηκε και σπούδασε στη Μεσσήνη, τέλειωσε, στην Αθήνα, τη "Σχολή Θεάτρου" του Σωκράτη Καραντινού και το Μορφωτικό Σύλλογο Αθήναιον, φοίτησε  ένα  χρόνο  στην Πάντειο και στη Δραματική Σχολή R.A.D.A., στο Λονδίνο.

Πρωτοπαρουσιάστηκε στο Θέατρο ΚΟΤΟΠΟΥΛΗ  το 1954 και από τότε, μέχρι το 1967, έπαιξε σε όλα, σχεδόν, τα Αθηναϊκά θέατρα. Ιδρυτικό στέλεχος της πρωτοποριακής κίνησης "Δωδέκατη Αυλαία" και του πρώτου Εταιρικού Θιάσου του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών (Σ.Ε.Η.) "Άρμα Θεάτρου". Γενικός Γραμματέας του Σ.Ε.Η. (1965-67) που διελύθη από τη δικτατορία. Αυτοεξόριστος στο Λονδίνο (1967-70), εκπρόσωπος του εργατικού Π.Α.Μ., στην Ευρώπη, μέλος της αντιδικτατορικής κίνησης  "COMMITTEE ΑGAINST DIKTATORSHIP" και επίτιμο μέλος του Σωματείου Βρεττανών Ηθοποιών.

Το 1970 επιστρέφοντας στην Ελλάδα, δημιούργησε με τη γυναίκα του Έλλη Φωτίου, το "Σύγχρονο Ελληνικό Θέατρο " και παρουσίασαν, στο Θέατρο ΑΛΦΑ,  πάνω από 40 ελληνικά και ξένα θεατρικά έργα, τα οποία και σκηνοθέτησε.

Ξεχωρίζουν, σε όλη την ως τώρα θεατρική του ζωή, τα έργα ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ,ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ-ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ, ΤΥΧΑΙΟ ΑΤΥΧΗΜΑ, ΚΛΕΙΔΟΚΡΑΤΟΡΕΣ, ΡΟΖΕΜΠΕΡΓΚ, ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΦΟΡΤΙΟ, ΙΩΑΝΝΑ ΤΗΣ ΛΟΡΕΝΗΣ, ΕΜΠΟΡΟΙ ΤΗΣ ΔΟΞΑΣ, ΟΙ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟΥΧΟΙ ΤΗΣ ΝΑΠΟΛΗΣ, ΠΑΡΑΣΙΤΑ,

Συμμετείχε σε λίγες κινηματογραφικές παραγωγές ( ΜΙΑΣ ΠΕΝΤΑΡΑΣ ΝΙΑΤΑ, Η ΚΟΜΗΣΑ ΤΗΣ ΦΑΜΠΡΙΚΑΣ, ΑΓΑΠΗ ΚΑΙ ΘΥΕΛΛΑ κ.α.) σε επίσης λίγες τηλεοπτικές ( ΕΤΥΜΗΓΟΡΙΑ,ΜΙΛΑ ΕΛΕΥΘΕΡΑ, ΘΕΑΤΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑΣ,
ΑΥΤΟΠΡΟΣΩΠΟΓΡΑΦΙΕΣ..) και σε πάρα πολλές ραδιοφωνικές.

Έχει εργαστεί (ερμηνεία, σκηνοθεσία, συγγραφή και παραγωγή)στο Β.Β.C., (Greek Section) και στις ελληνικές εκπομπές του Ραδιοσταθμού της Κολωνίας, του Καναδά, του Μονάχου και της Κύπρου, από το 1967 μέχρι το 1970.-Μαζί με Έλληνες και Άγγλους ηθοποιούς, δημιούργησαν μια καλλιτεχνική ομάδα που παρουσίασε στα περισσότερα Πανεπιστήμια της Αγγλίας, ένα πρόγραμμα με πολιτικά και λογοτεχνικά κείμενα κατά της δικτατορίας.

Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων (1986-1990),Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ,
(1989-1990) και Δ/ντής του Δημοτ.Ρ/σταθμού ΚΥΚΛΟΣ (1996-2001)
Συμμετοχή σε διασκέψεις και σεμινάρια  για τα σημερινά προβλήματα του Πολιτισμού  και  της  ραδιοτηλεόρασης, ως  Γραμματέας  Πολιτισμού  του  ΠΑΣΟΚ,  στη Μόσχα, Βρυξέλες, Πράγα και Αβινιόν, τα καλοκαίρια του 1988,1991 και 1992.

Πρωτοπαρουσιάστηκε στα ελληνικά γράμματα το 1952 με συνεργασίες του στη Φιλολογική Πρωτοχρονιά και την Επιθεώρηση Τέχνης. Πολλά κείμενά του έχουν δημοσιευτεί στις εφημερίδες Καθημερινή, Νέα και Ελευθεροτυπία. Στο Έθνος αρθρογραφούσε, σχεδόν, κάθε εβδομάδα,20 χρόνια συνεχώς, από το 1982. Το Γενάρη του  2002,η συνεργασία σταμάτησε χωρίς κανένας να μάθει το " γιατί.."..

Το Δεκέμβρη του 2004, τιμήθηκε από το ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ, με το Βραβείο  ΑΙΜΙΛΙΟΣ  ΒΕΑΚΗΣ, για το σύνολο της προσφοράς του στο Νεοελληνικό Θέατρο.
                    
Έχει εκδώσει πέντε βιβλία:

1.- "Μερικοί Θάνατοι", διηγήματα, 1957,εκδόσεις Μαυρίδη.
2.- "Το Αυριανό Θέατρο", μελέτη, 1981, εκδόσεις Φιλιππότη.
3.- "Αγώνες και Αγωνίες", σκέψεις,1995,εκδόσεις Λιβάνη.
4.- «Η Αλυσίδα»,θέσεις-αντιθέσεις,2003,εκδόσεις «ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ»
5.- « Το Άγιο Χαϊδάρι», ημερολόγιο κατοχής,2007.’ΔΙΟΓΕΝΗΣ’.

Ο Στέφανος Ληναίος είναι παντρεμένος με την Έλλη Φωτίου και έχουν δύο μεγάλα παιδιά, τη Μαργαρίτα και τον Αλέξη. Κι έναν εγγονό, το Στέφανο.

  • Εργογραφία

  • Βραβεία

ΜΙΓΚΑΣ ΑΛΕΞΗΣ ΑΝΔΡΕΟΥ ΑΝΔΡΕΑΣ

Ακολουθήστε μας στα social media

@ees
Designed & developed by MENTOR